Ossian Theselius – Verklighetsflykting

9/11 – 2/12

Ossian Theselius har skapat ett rum för verklighetsflykten.
Allt cirkulerar runt det äckliga, klibbiga som måste undvikas – ända upp till molnen, upp på platåer av förälskelse och förströelse.
Under flykten drar mörkrets skuggor ibland förbi, men kontrasteras mot det bubbelgumsskimrande och flyktigt lättsamma.

Fredagen den 9 november kl 18-22 är det vernissage för Ossian Theselius måleri på silkestyger. Kom, lägg dina sorger i rummets mitt och försvinn upp på nöjenas höjder en stund.

Öppettider
Lördag & Söndag 13-16

Nothing Arrived – Julia Olofsson

20/4-13/5

VERNISSAGE FREDAGEN DEN 20/4 18-22

Julia Olofsson undersöker hur miljöer påverkas av mänsklig närvaro eller aktivitet. De avtryck som de lämnat efter sig, små fragment av mänsklig energi och vad som händer när energin avtar och naturen långsamt börjar återtar platsen. Dessa platser är utgångspunkt i hennes arbete som skildrar naturmiljöer och byggnader, både exteriört och interiört. I utställningen på Makeriet spelar troféer en viktig roll; människors erövringar och hur maktkamper kan resultera i faktiska objekt.

Titeln på utställningen syftar till det tillstånd som platserna existerar i, där det ständigt behövs en närvaro eller tillförsel av mänsklig aktivitet. Men också i de situationer där individen fastnat i en struktur där låsta maktpositioner begränsar friheten.

Julia Olofsson arbetar med tekning och utmanar tekniken genom att och sätta den i nya kontexter. Hon arbetar med funna material och bruksföremål som översätts i teckning.
Folkhemmets hemsnickrade väggur eller servetthållare blir till arbetsmaterial där teckningen ges utrymme och låter den gamla historien få ny skepnad.

Varmt välkomna!

Öppettider:
Lör-sön: 13-16

www.makeriet.org
www.juliaolofsson.se

Nanna Johansson – Mkt vacker konst

Har du tröttnat på det grå höstrusket? Saknar du nåt mkt vackert i ditt liv? Jamen kom då på utställningen Mkt vacker konst där serietecknaren Nanna Johansson ställer ut diverse vackra alster från de senaste årens produktion.

Men finns det vin? Det finns vin.

Vernissage fredag 27/10 kl 18.00 till 22.00.
Utställningen pågår till och med den 26/11.

Öppettider:
Lördagar och söndagar 13-16

Inre landskap drömda biotoper – Jennifer Johansson

den 30 september – den 15 oktober 2017

VERNISSAGE: Malmö Gallerinatt 30/9 kl 18-24

Jennifer Johansson tog kandidatexamen i bildkonst vid Konsthögskolan i Bergen 2014. Hon jobbar primärt med skulptur som medium, men även video och performance. Johansson behandlar ofta människans komplexa förhållande till naturen. Hur vi i ena stunden likställer oss med den, för att i nästa stund distansera oss från och sätta oss över den.

I arbetet med skulpturserien ”Inre Lanskap drömda biotoper” har inspirationen kommit från ett mikrokosmos. Allt det som finns runt om och inuti oss, som vi ständigt påverkas av men sällan ser eller tänker på. Bakterier, tarmludd och makrofagers som finns inuti människokroppen känns abstrakta när man ser en mikroskopisk bild av dem. Ett fragilt slutet system där varje organ har sin roll och funktion. Vårt inre kan liknas vid ett landskap, organiska former som påminner om varelser vi kan hitta i naturen till exempel i ett korallrev. I utforskandet av mikroskopiska bilder hittade Johansson en mycket liten varelse som väckte hennes intresse. Inte minst för organismens speciella utseende men framförallt för sina unika egenskaper: en tardigrade.

Tardigraden kallas även för björndjur och är en mycket speciell organism. Utbredd över stora delar av världen, men ändå okänd av de flesta pga dess mikroskopiska storlek. Tardigraden har väckt stort intresse bland forskare världen över, och man hoppas att den skall kunna ge oss svar på stora frågor. Ett mycket litet djur som bär människosläktets hopp på sin kutiga rygg. Den tål extrema förhållanden såsom hög värme, extrem kyla, vakuum, radioaktivstålning samt stark UV-strålning. Tardigraden har tilloch med klarat sig en längre period i rymden. Däremot är den känslig för luftföroreningar.

På Makeriet har Johansson låtit fantasin om en tardigrades uppvaknade i en ny biotop långt bort från jorden varit ledmotivet. Föreställ er en liten ö i kosmos fyllt med färger, där ljuset ständigt ändrar riktning, våglängd och styrka. Ett lanskap fylld av abstrakta organiska former, som både verkar inbjudande, sensuella men också giftiga, på en och samma gång.

Vernissage på Malmö Gallerinatt 30 september 18-24

Öppet lördag och söndag 13-16 t.o.m. 15/10

MAKERIET
Möllevångsgatan 37 Malmö

Ny ansökningsperiod på Makeriet!

Vill du vara en del av Makeriets vårprogram 2018? Skicka ett så utförligt utställningsförslag som du kan till oss senast 15 september! Vill du spela med ditt (inte så utrymmeskrävande) band, visa din film eller performance, hålla i ett kultursamtal eller en workshop så är du också hemskt välkommen att maila oss. Adressen är info@makeriet.org.
Vi hörs!

Måste carpa av Lisa Ewald – releasefest och utställning

Malmörelease för Lisas nya bok nu på Fredag 18-22!
Utställning med originalteckningar från boken! Utställningen hänger kvar hela helgen, öppet lördag & söndag 13-16.

Om boken: Carpe diem är en uttjatad klyscha men carpa måste man tydligen ändå. För det är ju så att när som helst kan allt ta slut. Lisa Ewalds andra bok Måste carpa är en självförtroendeinjektion till de som undrar vad fan det spelar för roll med en slimmad kropp och istället efterfrågar en strimma hopp. Ett bus med waldorfflöjtar och svaret du vill ge när någon frågar vad du gör. Måste carpa fungerar lika bra som en skrytig coffeetablebok som en manual i de djupaste existentiella frågorna. Dom säger att det bara är en bok men det är en helt ny värld. Lisa Ewald debuterade 2013 med satirseriealbumet Allt kommer bli bra. Äntligen kommer uppföljaren Måste carpa, ett album som är till lika stora delar en skissbok, färgsprakande konst, politisk vrede, och en skrattfest för hela familjen.

Om utställningen: Ibland är det skönt med begränsningar när det kommer till att skapa. För nått år sen hittade Lisa en avlång gammal telefonbok på loppis, och har i den nu nästan fyllt varenda sida med en teckning föreställande en person med en text till. Lisas egna favoriter av dessa teckningar kommer att ställas ut på Makeriets väggar.

Kom och drick vin om du vill och köp en billig bok eller en dyr originalteckning. 🙂
Välkomna!

Stina Johnson – Klart till halvklart III

Foto: Jacob Lind

 

Utställningen pågår och skapas mellan 16-28 maj.

VERNISSAGE 26/5 kl 18-22
med framträdande av Steso Songs

 

Stina Johnson ältar vidare, blir aldrig klar. Det är inte meningen heller.

I tredje delen av vad som kommit att bli en utställningssvit, söker Stina vidare efter en utställningsform som passar henne. Det finns ingen avsikt att utställningen ska vara klar när den öppnar. Den målas, hängs och kanske sys vidare.

Motiven går igen från de tidigare utställningarna: sjön Stora Älten, de folktomma landskapen, kalheten, och människornas spår. Det spirar inte. Det är inte sommar, inga löv. Inga människor är med nu heller. Men ändå en ensamhet som river.

Stina Johnson kommer att finnas på plats och arbeta under hela utställningen. Kanske för att hon inte har någon ateljé som hon kan öppna upp. Kanske för att hon vill lajva att hon är konstnär på heltid, och prova på det livet lite. Kanske för att det är en utställningsform som passar henne.

Hon blir själv skraj av att tänka tanken att gå på en utställning där konstnären är på plats och arbetar, och gärna vill prata lite och kanske gå ut och ta en cigg tillsammans. Men Stina säger att det kommer vara lite som att hon gör en Marina Abramović fast helt tvärt om. Det ska bara vara trevligt. Stina kanske går runt, kanske råkar gå på en målning. Om någon spiller lite vin så gör det inget, det är bara att torka av, måla på. Det kanske kommer vara lite kaffe som står på, och lite go musik.

Konst uppstår inte ur ett vakuum, och i den här öppna utställningsformen blir arbetet och Stina själv en del av helheten. Och till skillnad från Marina Abramowićs självspäkande projekt, som kritiker ibland betvivlat genomförbarheten på, så tvivlar ingen på att Stina Johnson kommer klara av det här.

Stina Johnson föddes i Karlskrona 1980, men är sedan drygt 10 år tillbaka bosatt i Malmö.

Verken är gjorda i blandteknik: Olja, krita, tusch, akvarell och textil.

Första delen och andra delen av Klart till halvklart visades på Galleri Journal i Malmö våren 2015 och på Makeriet 2016.

Michel Ducourneau – OCH SEN BA SLOCKNA SOLEN

VI GÖR VIKTIGA SAKER

VI DANSAR HELA NATTEN

DÖDAR VÅRA GRANNAR

TAPPAR FINPORSLIN I GOLVET OCH VI ÄLSKAR VÅRA BARN

VAD SKÖNT DET SKA BLI MED HELG

Michel Ducourneau är konstnär och illustratör verksam i Malmö. Verken i OCH SEN BA SLOCKNA SOLEN är en hyllning till vår gemensamma kamp att ge våra liv en större mening.

På Makeriet visas målningar i olja och akryl på duk och pannå, samt teckningar i blyerts. Några av verken har tidigare visats på Galleri Svalan i Borgholm.

Vernissage fredag 31/3 18-22.
Öppet lördag och söndag 13-16

Utställningen pågår till 23 april.

VÄLKOMMEN!

MAKERIET
Möllevångsgatan 37

FrifarareGrimborg akt 2

Du är en spegelbild av den omgivning du befinner dig i. Samtidigt en reflektion av dig själv. Du är en kropp, en yta, en imitation. Din kropp är din scen. De lager du bär kan ses som en scenografi. En yta som anpassas utifrån kontext. Men vad händer med ytan när den förflyttas från kroppen? Distanseras? Skiftar?

Duon FrifarareGrimborg
Katarina Frifarare (f. 1989) och Lotta Grimborg (f.1988) träffades under kandidatutbildningen på Konstfack 2012-2015. Deras gemensamma fascination för den mänskliga kroppen och dess föränderliga yta ledde till att de bildade duon FrifarareGrimborg. Två olika konstnärsskap men ett gemensamt tema. Katarina arbetar med olika kroppsliga maskeringar som leker med en människas självbild och med material som imiterar kroppens fysiska yta. Lotta undersöker den feminina ytan och värdet hos material och färgskalor som är kopplade till den kvinnliga kroppen. På Makeriet visas en installation av olika objekt där det skett en förflyttning, en förskjutning av kroppens lager. Nya kroppar har skapats och distanserats från den mänskliga kroppen.

Vernissage fredag 10 februari 18-22

Öppet lördag och söndag 13-16 10/2 – 5/3

Välkommen!