Whit Kind Regrets Pasenau

 

Gallerinatt på Makeriet: ‘Whit Kind Regrets Pasenau’

I utställningen ”Whit kind regrets Pasenau” visas bilder hämtade från den norska fotografen Maria Pasenau fotobok med samma namn. I utställningen får vi se ett urval av hennes verk tagna mellan 2015-2018. Bilderna präglas av sårbarhet, intensitet och intimitet och skapar en personlig dagbok bestående av minnen och ögonblicksbilder från hennes eget liv. Genom en kombination av impulsiva snapshots och mer arrangerade fotografier skildrar hon den miljö i vilken hon verkar och de människor som finns där.

Maria Pasenau, 23, född i Mjøndalen i Norge och bosatt i Oslo.

Vernissage samt bokrelease under gallerinatten.

Utställningen pågår fram till den 28 oktober.

Öppet:
Lör-sön: 13-16

Varmt välkomna!

Hitta mig Sara & Anna Hausenkamp


16/3-8/4

Vernissage 16/3 18-22

 

Välkomna in i ett av planeten 55 Cancri e:s allra hemligaste rum. Längst inne bland bergen. Ett rum där tankar och känslor får plats. Där vi kan vara oss själva. Men också en plats där de allra mörkaste tankarna får härja fritt. Vi slits mellan det mysiga och trygga och ångesten.

55 Cancri e är inte bara namnet på en planet utan även det namn Sara Hausenkamp gör musik under. Ett ambient/folk/space-soloprojekt som hon startade 2014 i Berlin. Sedan dess har hon hunnit med att släppa en EP ”Belsebubs tårar” både på kassett och vinyl och i slutet av 2016 kom hennes debut LP ”Att lämna Tellus”.

Med sin nya EP ”Hitta mig” sökte Sara ny inspiration och nya idéer för hur hon skulle presentera sin musik och utöka folks upplevelse av den. Det hela landade i en idé om en utställning. En idé som hon nu förverkligar tillsammans med sin syster Anna Hausenkamp som arbetar med keramik, fotografi och text.

I utställningen ”Hitta mig” låter systrarna Hausenkamp sina olika konstformer mötas. Det är keramik, musik, kollage, foto, text samt illustrationer.

Under vernissagen den 16e mars kommer man även kunna ta del av ett experimentellt 55 Cancri e-performance, som kommer att pågå under hela kvällen, där bl.a musik från den nya Ep:n kommer att framföras.

Varmt välkomna!

ÖPPETTIDER
Lör-Sön: 13-16

SUSANNE LUND PANGRAZIO

I utställningen ’Till det som var, det som kan bli och det som aldrig fanns’ visas målningar och objekt där minnen har undersökts, återupplevts och omformats. Fantasi och verklighet blandas ihop och skiljelinjen mellan de två har långsamt suddats ut.

Människorna i målningarna är hämtade från gamla personliga familjefoton men har placerats i nya och drömlika miljöer; ofta med inspiration från de värmländska landskap där Susanne växte upp. Naturen är närvarande som en metafor för de mellanmänskliga relationerna men också som viktig medspelare i våra liv. När naturen förgås av miljöförstöring vad händer då med vår relation till varandra och jorden vi lever på?

Susanne Lund Pangrazio (f.1983) är född och uppvuxen i Värmland men bor och verkar numera i Glasgow, Skottland. Hon har en mastersexamen i Fri Konst från Duncan of Jordanstone College of Art and Design (2013) samt en kandidatexamen i Latinamerikastudier från Göteborgs Universitet (2010). Med sin konst vill hon bjuda in betraktaren att reflektera över världen – både den externa och våra inre världar.

Vernissage fredag 21 oktober 18-22.
Öppet lördag och söndag 13-17
21/10 – 13/11

VÄLKOMMEN!

HÖST PÅ MAKERIET

På lördag kickar vår hösttermin igång med hjälp av vernissage för Nora Wiesers “Woodland Charm” och Gallerinatt utöver det. Sedan, framöver har vi ett späckat schema med ytterligare två utställningar samt en releasefest. En mycket bra höst med all säkerhet!

Väl mött!

–>24 september-9 oktober Nora Wieser 

–>21 Oktober-13 November: Susanne Lund Pangrazio

–>18 November: Releasefest för boken “twenty-six male gazes” av Hedvig Bergman

–>2-18 december: Liv Strömquist, Sara Granér och Ester Eriksson

Cumulus – Johan Tingne

Som drakar, rundnosade hundar eller spetsörade kaniner. Som enorma bergskedjor, sagoslott eller gladlynta filurer. Som ringar, streck, bollar flyter de förbi. För alltid en källa till nyfikenhet och ett utlopp för fantasi. Med ett lynnigt humör kastas de runt i vinden och mulnar till, för att braka loss i skälvande oväder. Med vinande orkaner och fenomenala urladdningar brakar åskan igång, och det är som att hela världen stannar. Men oftast så bara flyter de omkring där uppe. Som mjuka, bomullsklädda vidunder.

Johan Tingnes installation på Makeriet låter besökarna utforska och stiga in i ett av dessa lugna, samtidigt lynniga, moln. Slå dig ner i det mjuka och flyt med för en stund. Kanske du får en stunds ro. Kanske stormen kommer.

VERNISSAGE: fredag 11 september 18-22

Öppet: lördag och söndag 13-17
11/9 – 4/10

Lördag 26 september är Makeriet stängt under dagen för att istället hålla öppet 18-24 i samband med Malmö Gallerinatt 2015!

VÄLKOMMEN!

Utställningshösten på Makeriet 2015 finansieras med stöd från Sparbankssiftelsen Öresund!

365 MASQUERADES

Every day is a masquerade
24/4 – 3/5

”People tend to think of a MASQUERADE as an event when you dress up to be SOMEONE or SOMETHING that you are not

I believe, really, that each day you go to the closet to choose the clothes you’re going to wear for school or work, then you also participate in the COSTUME PARTY of your own personal life. Those clothes are your layers of identity that was chosen by you, the MASQUERADE:ing that you do to play the role you want to be or think you are.

EVERY DAY IS A MASQUERADE.”

Gisela Fleischer fick idén till 365 Masquerades den 26 december 2013. Varje dag under hela 2014 skulle hon bli ny karaktär. Gå på 365 maskerader under 365 dagar. Varje dag under 2014 publicerades ett porträtt i en ny skepnad på fotodelningsappen Instagram. Kontot “365 masquerades” har idag drygt 7000 följare.

På Makeriet ställer Gisela ut sina bilder, film, kostymer och rekvisita från projektet som på ett lustfyllt och utförligt sätt ifrågasätter vad “jag” och “identitet” egentligen är.

Vernissage och releasefest för boken “365 masquerades” fredag 24 april 18-22. De sista 10 (av totalt 70) exklusiva exemplaren av boken kommer att finnas till försäljning.

Finissage med maskeradfest fredag 1 maj 18-21. Välkommen som någon annans bästa jag! Performance – artist talk med konstnären följt av en visning av utställningen där män ges tillfälle att uttrycka sina tolkningar

http://365masquerades.com/

Öppet torsdag 17-20 lördag-söndag 13-17

VÄLKOMMEN!

COBWEB (MUSIK OCH PERFORMANCE)

En kväll endast.

Ett antal radiella trådar från mitten till stödtrådarna, och en tråd i spiral från mitten.

Cobweb är en installation i fyra akter. Livemusik och textläsning drivs framåt av en trumsektion som måste samsas om gallerirummet, där publik, scen och bar vävs samman.

Medverkande:

Martin Eltermann
Iman Mohammed
Simon Söder
Rasmus R Streith
Eugene Von Rosen (allmän plats i mitten)
Trumsektion (Kaspars Liepins, Robert Logrell, Fridolf Lundmark)

Lördag den 11 April 18-21, Väl Mött!

Årets första utställning på Makeriet med Johannes Packalén Rosberg och David Hermansson

 

MANTRA
30/1 – 22/2

“På ett sätt är det som om dom alltid varit där. Lika självklart som det är att dom tar rummet i besittning, ger det ny karaktär.“

David Hermansson och Johannes Packalén Rosberg delar ett intresse för mönster. De har intagit Makeriet, skulpterat om interiören och med hjälp av poscapennor fyllt väggar, tak och golv med streck efter streck. En konstant repetition – ett mantra. Det ursprungliga rummet försvinner till slut och det som finns kvar är just ett intrikat mönster som åskådaren oundvikligen blir en del av.

Vernissage fredag 30 januari 18-22
Öppet: torsdag 17-20, lördag och söndag 13-17

VÄLKOMMEN

I AM WHAT AM I

21/11 – 14/12

Evolutionen har delvis gjort oss till predestinerade varelser. För att kunna röra oss smidigt i olika miljöer, mellan situationer och objekt har vi blivit kodade med ett fördomsfullt beteende. Detta beteende är till för att underlätta vår rörelse och perception av världen vi existerar i men skapar på samma gång en värld av exkluderande, osynlighet, förutfattade meningar och betydelser.

I verken som presenteras i utställningen existerar det ett mellanrum som ofta är av en dold och illusorisk karaktär. Betraktaren ges möjlighet att omvärdera sin första erfarenhet och där med skapa sitt eget förhållande till de delar som existerar i sin frånvaro. En frågeställning riktad mot och till subjektet, det befintliga blir imaginärt och det obefintliga blir konkret.

Jon Ek (f.1976) är examinerad från Konstfack, Master of Fine Art and Craft. Hans arbete har sin grund i neurovetenskapliga fenomen och evolutionära beteenden i det konstnärliga utförandet och rummet. Detta gestaltas i medium som skulptur, installation, ljud och video.

Öppet: torsdag 17-20 lördag och söndag 13-17

VÄLKOMMEN

AQUA VITAE – ELVIRA VARGHANS & MAJA LI HÄRDELIN

Elvira Varghans och Maja Li Härdelin har genom business och vänskap börjat bygga ett paradislandskap. En koloristisk fantasivärld av ljus och vatten som bjuder in besökarna till det ultimata välståndets oas. Aqua Vitae, livets vatten, har i deras händer tolkats i en interagerande installation. Kroppen och psykets behov utav sensorisk stimulans är som en törstande öken. Utställningen Aqua Vitae är dess porlande källa.

Saxofonisten Oskar Carls kommer under vernissaget att framföra ett musikaliskt verk i symbios med rummets utformning.

Varghans och Härdelin ser gärna att utställningens besökare kommer iförda pastellfärgade kläder. Detta för att utöka upplevelsen av rummet, samt att själv få bli en del utav konstverket.

Vernissage: fredag 17 oktober 18-22

Öppet: tors 17-20 lör-sön 13-17

VÄLKOMMEN!