NIKI CERVIN – TYNGDLÖS

 

3/5 – 26/5 2019

För 10 år sedan öppnade vi Makeriet. Vi ville skapa en plats för det blomstrande kulturliv i området och lyfta fram den oetablerade konsten och skapandet. Under den otydliga parollen ”Omformligt rum för blandad kultur” och med väldigt liten koll började vi arrangera utställningar, konserter och performance. Under de här 10-åren har drygt 80 utställningar visats på Makeriet med en bra bit över 100 konstnärer och kreatörer.

Vi har velat att Makeriet skulle vara en icke-kommersiell, oelitistisk och fri plats där konstnärer kunnat skapa fritt och där människor känner sig välkomna och inkluderade. För oss har det varit en underbar plats där allt varit möjligt och där vi fått träffa och inspireras av fantastiska konstnärer och besökare, där många blivit vänner för livet. Nu känner vi dock att tiden och energin saknas och med tunga hjärtan har vi beslutat att lägga ner.

Men ännu är inte tiden helt kommen, vi har en sista utställning kvar! När vi öppnade 2009 var det med en utställning av den fantastiska Niki Cervin och för att sluta cirkeln på bästa sätt avslutar vi på topp, återigen med Niki.

Niki Cervin (f. 1985) bor och verkar i Malmö. Hennes stora abstrakta målningar skildrar sårbarhet i brytpunkten mellan lugn och kaos. Hon utforskar platser som påverkats av extremväder och visar vad som blir kvar.

Så varmt välkomna på Makeriets allra sista vernissage med nya målningar av Niki Cervin.

 

Vernissage fredagen den 3 Maj kl: 18-22

Öppettider:Lör-sön: 13-16

ÖVER MIN DÖDA KROPP – Freja Erixån

15/2-10/3

Vernissage och bokrelease den 15/2 18-22

ÖVER MIN DÖDA KROPP är en utställning av Freja Erixån(f.1990) verksam illustratör, serietecknare, bildkonstnär och designer baserad i Malmö.

I sin konst skapar hon rum där förbjudna ämnen får lov att existera, delas och leva via performativ illustration.

I sin debutseriebok med samma namn belyser hon normativa begränsningar i relation till kvinnorollen samt hur patriarkala strukturer påverkar oss i det offentliga rummet. Boken pendlar precis som konsten i utställningen mellan hybris och självhat och handlar om att försöka överleva som sig själv.

Boken kommer att finnas till försäljning på vernissagen.

frejaerixan.com / Instagram: @frejaerixan

 

Öppettider: Lör-Sön 13-16

 

Whit Kind Regrets Pasenau

 

Gallerinatt på Makeriet: ‘Whit Kind Regrets Pasenau’

I utställningen ”Whit kind regrets Pasenau” visas bilder hämtade från den norska fotografen Maria Pasenau fotobok med samma namn. I utställningen får vi se ett urval av hennes verk tagna mellan 2015-2018. Bilderna präglas av sårbarhet, intensitet och intimitet och skapar en personlig dagbok bestående av minnen och ögonblicksbilder från hennes eget liv. Genom en kombination av impulsiva snapshots och mer arrangerade fotografier skildrar hon den miljö i vilken hon verkar och de människor som finns där.

Maria Pasenau, 23, född i Mjøndalen i Norge och bosatt i Oslo.

Vernissage samt bokrelease under gallerinatten.

Utställningen pågår fram till den 28 oktober.

Öppet:
Lör-sön: 13-16

Varmt välkomna!

Hitta mig Sara & Anna Hausenkamp


16/3-8/4

Vernissage 16/3 18-22

 

Välkomna in i ett av planeten 55 Cancri e:s allra hemligaste rum. Längst inne bland bergen. Ett rum där tankar och känslor får plats. Där vi kan vara oss själva. Men också en plats där de allra mörkaste tankarna får härja fritt. Vi slits mellan det mysiga och trygga och ångesten.

55 Cancri e är inte bara namnet på en planet utan även det namn Sara Hausenkamp gör musik under. Ett ambient/folk/space-soloprojekt som hon startade 2014 i Berlin. Sedan dess har hon hunnit med att släppa en EP ”Belsebubs tårar” både på kassett och vinyl och i slutet av 2016 kom hennes debut LP ”Att lämna Tellus”.

Med sin nya EP ”Hitta mig” sökte Sara ny inspiration och nya idéer för hur hon skulle presentera sin musik och utöka folks upplevelse av den. Det hela landade i en idé om en utställning. En idé som hon nu förverkligar tillsammans med sin syster Anna Hausenkamp som arbetar med keramik, fotografi och text.

I utställningen ”Hitta mig” låter systrarna Hausenkamp sina olika konstformer mötas. Det är keramik, musik, kollage, foto, text samt illustrationer.

Under vernissagen den 16e mars kommer man även kunna ta del av ett experimentellt 55 Cancri e-performance, som kommer att pågå under hela kvällen, där bl.a musik från den nya Ep:n kommer att framföras.

Varmt välkomna!

ÖPPETTIDER
Lör-Sön: 13-16

SUSANNE LUND PANGRAZIO

I utställningen ’Till det som var, det som kan bli och det som aldrig fanns’ visas målningar och objekt där minnen har undersökts, återupplevts och omformats. Fantasi och verklighet blandas ihop och skiljelinjen mellan de två har långsamt suddats ut.

Människorna i målningarna är hämtade från gamla personliga familjefoton men har placerats i nya och drömlika miljöer; ofta med inspiration från de värmländska landskap där Susanne växte upp. Naturen är närvarande som en metafor för de mellanmänskliga relationerna men också som viktig medspelare i våra liv. När naturen förgås av miljöförstöring vad händer då med vår relation till varandra och jorden vi lever på?

Susanne Lund Pangrazio (f.1983) är född och uppvuxen i Värmland men bor och verkar numera i Glasgow, Skottland. Hon har en mastersexamen i Fri Konst från Duncan of Jordanstone College of Art and Design (2013) samt en kandidatexamen i Latinamerikastudier från Göteborgs Universitet (2010). Med sin konst vill hon bjuda in betraktaren att reflektera över världen – både den externa och våra inre världar.

Vernissage fredag 21 oktober 18-22.
Öppet lördag och söndag 13-17
21/10 – 13/11

VÄLKOMMEN!

HÖST PÅ MAKERIET

På lördag kickar vår hösttermin igång med hjälp av vernissage för Nora Wiesers “Woodland Charm” och Gallerinatt utöver det. Sedan, framöver har vi ett späckat schema med ytterligare två utställningar samt en releasefest. En mycket bra höst med all säkerhet!

Väl mött!

–>24 september-9 oktober Nora Wieser 

–>21 Oktober-13 November: Susanne Lund Pangrazio

–>18 November: Releasefest för boken “twenty-six male gazes” av Hedvig Bergman

–>2-18 december: Liv Strömquist, Sara Granér och Ester Eriksson

Cumulus – Johan Tingne

Som drakar, rundnosade hundar eller spetsörade kaniner. Som enorma bergskedjor, sagoslott eller gladlynta filurer. Som ringar, streck, bollar flyter de förbi. För alltid en källa till nyfikenhet och ett utlopp för fantasi. Med ett lynnigt humör kastas de runt i vinden och mulnar till, för att braka loss i skälvande oväder. Med vinande orkaner och fenomenala urladdningar brakar åskan igång, och det är som att hela världen stannar. Men oftast så bara flyter de omkring där uppe. Som mjuka, bomullsklädda vidunder.

Johan Tingnes installation på Makeriet låter besökarna utforska och stiga in i ett av dessa lugna, samtidigt lynniga, moln. Slå dig ner i det mjuka och flyt med för en stund. Kanske du får en stunds ro. Kanske stormen kommer.

VERNISSAGE: fredag 11 september 18-22

Öppet: lördag och söndag 13-17
11/9 – 4/10

Lördag 26 september är Makeriet stängt under dagen för att istället hålla öppet 18-24 i samband med Malmö Gallerinatt 2015!

VÄLKOMMEN!

Utställningshösten på Makeriet 2015 finansieras med stöd från Sparbankssiftelsen Öresund!

365 MASQUERADES

Every day is a masquerade
24/4 – 3/5

”People tend to think of a MASQUERADE as an event when you dress up to be SOMEONE or SOMETHING that you are not

I believe, really, that each day you go to the closet to choose the clothes you’re going to wear for school or work, then you also participate in the COSTUME PARTY of your own personal life. Those clothes are your layers of identity that was chosen by you, the MASQUERADE:ing that you do to play the role you want to be or think you are.

EVERY DAY IS A MASQUERADE.”

Gisela Fleischer fick idén till 365 Masquerades den 26 december 2013. Varje dag under hela 2014 skulle hon bli ny karaktär. Gå på 365 maskerader under 365 dagar. Varje dag under 2014 publicerades ett porträtt i en ny skepnad på fotodelningsappen Instagram. Kontot “365 masquerades” har idag drygt 7000 följare.

På Makeriet ställer Gisela ut sina bilder, film, kostymer och rekvisita från projektet som på ett lustfyllt och utförligt sätt ifrågasätter vad “jag” och “identitet” egentligen är.

Vernissage och releasefest för boken “365 masquerades” fredag 24 april 18-22. De sista 10 (av totalt 70) exklusiva exemplaren av boken kommer att finnas till försäljning.

Finissage med maskeradfest fredag 1 maj 18-21. Välkommen som någon annans bästa jag! Performance – artist talk med konstnären följt av en visning av utställningen där män ges tillfälle att uttrycka sina tolkningar

http://365masquerades.com/

Öppet torsdag 17-20 lördag-söndag 13-17

VÄLKOMMEN!

COBWEB (MUSIK OCH PERFORMANCE)

En kväll endast.

Ett antal radiella trådar från mitten till stödtrådarna, och en tråd i spiral från mitten.

Cobweb är en installation i fyra akter. Livemusik och textläsning drivs framåt av en trumsektion som måste samsas om gallerirummet, där publik, scen och bar vävs samman.

Medverkande:

Martin Eltermann
Iman Mohammed
Simon Söder
Rasmus R Streith
Eugene Von Rosen (allmän plats i mitten)
Trumsektion (Kaspars Liepins, Robert Logrell, Fridolf Lundmark)

Lördag den 11 April 18-21, Väl Mött!

Årets första utställning på Makeriet med Johannes Packalén Rosberg och David Hermansson

 

MANTRA
30/1 – 22/2

“På ett sätt är det som om dom alltid varit där. Lika självklart som det är att dom tar rummet i besittning, ger det ny karaktär.“

David Hermansson och Johannes Packalén Rosberg delar ett intresse för mönster. De har intagit Makeriet, skulpterat om interiören och med hjälp av poscapennor fyllt väggar, tak och golv med streck efter streck. En konstant repetition – ett mantra. Det ursprungliga rummet försvinner till slut och det som finns kvar är just ett intrikat mönster som åskådaren oundvikligen blir en del av.

Vernissage fredag 30 januari 18-22
Öppet: torsdag 17-20, lördag och söndag 13-17

VÄLKOMMEN