NIKI CERVIN – TYNGDLÖS

 

3/5 – 26/5 2019

För 10 år sedan öppnade vi Makeriet. Vi ville skapa en plats för det blomstrande kulturliv i området och lyfta fram den oetablerade konsten och skapandet. Under den otydliga parollen ”Omformligt rum för blandad kultur” och med väldigt liten koll började vi arrangera utställningar, konserter och performance. Under de här 10-åren har drygt 80 utställningar visats på Makeriet med en bra bit över 100 konstnärer och kreatörer.

Vi har velat att Makeriet skulle vara en icke-kommersiell, oelitistisk och fri plats där konstnärer kunnat skapa fritt och där människor känner sig välkomna och inkluderade. För oss har det varit en underbar plats där allt varit möjligt och där vi fått träffa och inspireras av fantastiska konstnärer och besökare, där många blivit vänner för livet. Nu känner vi dock att tiden och energin saknas och med tunga hjärtan har vi beslutat att lägga ner.

Men ännu är inte tiden helt kommen, vi har en sista utställning kvar! När vi öppnade 2009 var det med en utställning av den fantastiska Niki Cervin och för att sluta cirkeln på bästa sätt avslutar vi på topp, återigen med Niki.

Niki Cervin (f. 1985) bor och verkar i Malmö. Hennes stora abstrakta målningar skildrar sårbarhet i brytpunkten mellan lugn och kaos. Hon utforskar platser som påverkats av extremväder och visar vad som blir kvar.

Så varmt välkomna på Makeriets allra sista vernissage med nya målningar av Niki Cervin.

 

Vernissage fredagen den 3 Maj kl: 18-22

Öppettider:Lör-sön: 13-16

ÖVER MIN DÖDA KROPP – Freja Erixån

15/2-10/3

Vernissage och bokrelease den 15/2 18-22

ÖVER MIN DÖDA KROPP är en utställning av Freja Erixån(f.1990) verksam illustratör, serietecknare, bildkonstnär och designer baserad i Malmö.

I sin konst skapar hon rum där förbjudna ämnen får lov att existera, delas och leva via performativ illustration.

I sin debutseriebok med samma namn belyser hon normativa begränsningar i relation till kvinnorollen samt hur patriarkala strukturer påverkar oss i det offentliga rummet. Boken pendlar precis som konsten i utställningen mellan hybris och självhat och handlar om att försöka överleva som sig själv.

Boken kommer att finnas till försäljning på vernissagen.

frejaerixan.com / Instagram: @frejaerixan

 

Öppettider: Lör-Sön 13-16

 

Ossian Theselius – Verklighetsflykting

9/11 – 2/12

Ossian Theselius har skapat ett rum för verklighetsflykten.
Allt cirkulerar runt det äckliga, klibbiga som måste undvikas – ända upp till molnen, upp på platåer av förälskelse och förströelse.
Under flykten drar mörkrets skuggor ibland förbi, men kontrasteras mot det bubbelgumsskimrande och flyktigt lättsamma.

Fredagen den 9 november kl 18-22 är det vernissage för Ossian Theselius måleri på silkestyger. Kom, lägg dina sorger i rummets mitt och försvinn upp på nöjenas höjder en stund.

Öppettider
Lördag & Söndag 13-16

Whit Kind Regrets Pasenau

 

Gallerinatt på Makeriet: ‘Whit Kind Regrets Pasenau’

I utställningen ”Whit kind regrets Pasenau” visas bilder hämtade från den norska fotografen Maria Pasenau fotobok med samma namn. I utställningen får vi se ett urval av hennes verk tagna mellan 2015-2018. Bilderna präglas av sårbarhet, intensitet och intimitet och skapar en personlig dagbok bestående av minnen och ögonblicksbilder från hennes eget liv. Genom en kombination av impulsiva snapshots och mer arrangerade fotografier skildrar hon den miljö i vilken hon verkar och de människor som finns där.

Maria Pasenau, 23, född i Mjøndalen i Norge och bosatt i Oslo.

Vernissage samt bokrelease under gallerinatten.

Utställningen pågår fram till den 28 oktober.

Öppet:
Lör-sön: 13-16

Varmt välkomna!

Nothing Arrived – Julia Olofsson

20/4-13/5

VERNISSAGE FREDAGEN DEN 20/4 18-22

Julia Olofsson undersöker hur miljöer påverkas av mänsklig närvaro eller aktivitet. De avtryck som de lämnat efter sig, små fragment av mänsklig energi och vad som händer när energin avtar och naturen långsamt börjar återtar platsen. Dessa platser är utgångspunkt i hennes arbete som skildrar naturmiljöer och byggnader, både exteriört och interiört. I utställningen på Makeriet spelar troféer en viktig roll; människors erövringar och hur maktkamper kan resultera i faktiska objekt.

Titeln på utställningen syftar till det tillstånd som platserna existerar i, där det ständigt behövs en närvaro eller tillförsel av mänsklig aktivitet. Men också i de situationer där individen fastnat i en struktur där låsta maktpositioner begränsar friheten.

Julia Olofsson arbetar med tekning och utmanar tekniken genom att och sätta den i nya kontexter. Hon arbetar med funna material och bruksföremål som översätts i teckning.
Folkhemmets hemsnickrade väggur eller servetthållare blir till arbetsmaterial där teckningen ges utrymme och låter den gamla historien få ny skepnad.

Varmt välkomna!

Öppettider:
Lör-sön: 13-16

www.makeriet.org
www.juliaolofsson.se

Hitta mig Sara & Anna Hausenkamp


16/3-8/4

Vernissage 16/3 18-22

 

Välkomna in i ett av planeten 55 Cancri e:s allra hemligaste rum. Längst inne bland bergen. Ett rum där tankar och känslor får plats. Där vi kan vara oss själva. Men också en plats där de allra mörkaste tankarna får härja fritt. Vi slits mellan det mysiga och trygga och ångesten.

55 Cancri e är inte bara namnet på en planet utan även det namn Sara Hausenkamp gör musik under. Ett ambient/folk/space-soloprojekt som hon startade 2014 i Berlin. Sedan dess har hon hunnit med att släppa en EP ”Belsebubs tårar” både på kassett och vinyl och i slutet av 2016 kom hennes debut LP ”Att lämna Tellus”.

Med sin nya EP ”Hitta mig” sökte Sara ny inspiration och nya idéer för hur hon skulle presentera sin musik och utöka folks upplevelse av den. Det hela landade i en idé om en utställning. En idé som hon nu förverkligar tillsammans med sin syster Anna Hausenkamp som arbetar med keramik, fotografi och text.

I utställningen ”Hitta mig” låter systrarna Hausenkamp sina olika konstformer mötas. Det är keramik, musik, kollage, foto, text samt illustrationer.

Under vernissagen den 16e mars kommer man även kunna ta del av ett experimentellt 55 Cancri e-performance, som kommer att pågå under hela kvällen, där bl.a musik från den nya Ep:n kommer att framföras.

Varmt välkomna!

ÖPPETTIDER
Lör-Sön: 13-16

Nanna Johansson – Mkt vacker konst

Har du tröttnat på det grå höstrusket? Saknar du nåt mkt vackert i ditt liv? Jamen kom då på utställningen Mkt vacker konst där serietecknaren Nanna Johansson ställer ut diverse vackra alster från de senaste årens produktion.

Men finns det vin? Det finns vin.

Vernissage fredag 27/10 kl 18.00 till 22.00.
Utställningen pågår till och med den 26/11.

Öppettider:
Lördagar och söndagar 13-16

Inre landskap drömda biotoper – Jennifer Johansson

den 30 september – den 15 oktober 2017

VERNISSAGE: Malmö Gallerinatt 30/9 kl 18-24

Jennifer Johansson tog kandidatexamen i bildkonst vid Konsthögskolan i Bergen 2014. Hon jobbar primärt med skulptur som medium, men även video och performance. Johansson behandlar ofta människans komplexa förhållande till naturen. Hur vi i ena stunden likställer oss med den, för att i nästa stund distansera oss från och sätta oss över den.

I arbetet med skulpturserien ”Inre Lanskap drömda biotoper” har inspirationen kommit från ett mikrokosmos. Allt det som finns runt om och inuti oss, som vi ständigt påverkas av men sällan ser eller tänker på. Bakterier, tarmludd och makrofagers som finns inuti människokroppen känns abstrakta när man ser en mikroskopisk bild av dem. Ett fragilt slutet system där varje organ har sin roll och funktion. Vårt inre kan liknas vid ett landskap, organiska former som påminner om varelser vi kan hitta i naturen till exempel i ett korallrev. I utforskandet av mikroskopiska bilder hittade Johansson en mycket liten varelse som väckte hennes intresse. Inte minst för organismens speciella utseende men framförallt för sina unika egenskaper: en tardigrade.

Tardigraden kallas även för björndjur och är en mycket speciell organism. Utbredd över stora delar av världen, men ändå okänd av de flesta pga dess mikroskopiska storlek. Tardigraden har väckt stort intresse bland forskare världen över, och man hoppas att den skall kunna ge oss svar på stora frågor. Ett mycket litet djur som bär människosläktets hopp på sin kutiga rygg. Den tål extrema förhållanden såsom hög värme, extrem kyla, vakuum, radioaktivstålning samt stark UV-strålning. Tardigraden har tilloch med klarat sig en längre period i rymden. Däremot är den känslig för luftföroreningar.

På Makeriet har Johansson låtit fantasin om en tardigrades uppvaknade i en ny biotop långt bort från jorden varit ledmotivet. Föreställ er en liten ö i kosmos fyllt med färger, där ljuset ständigt ändrar riktning, våglängd och styrka. Ett lanskap fylld av abstrakta organiska former, som både verkar inbjudande, sensuella men också giftiga, på en och samma gång.

Vernissage på Malmö Gallerinatt 30 september 18-24

Öppet lördag och söndag 13-16 t.o.m. 15/10

MAKERIET
Möllevångsgatan 37 Malmö

Ny ansökningsperiod på Makeriet!

Vill du vara en del av Makeriets vårprogram 2018? Skicka ett så utförligt utställningsförslag som du kan till oss senast 15 september! Vill du spela med ditt (inte så utrymmeskrävande) band, visa din film eller performance, hålla i ett kultursamtal eller en workshop så är du också hemskt välkommen att maila oss. Adressen är info@makeriet.org.
Vi hörs!