>Christina Bergil läser "Den jag var innan" + Jack Vallinder

>Inte nog med vårbasar, det kommer även att bjudas på litteraur under Söndagen (2/5)!

”Men i natt drömde jag igen – jag drömde om dig. Jag drömde att jag såg dig ligga utsträckt på marken, sovande, med ansiktet blottat i sömnen, oskyddad som ett barn. Då märkte jag att människor var på väg att ta sig upp till oss. Jag lutade mig ut och såg dem komma klättrande – de hävde sig från sten till sten och hoppade ibland uppåt, som getter. Det var dina barn: två pojkar i lederhosen och en flicka med blåa band i kringlorna. De kom upp till oss och ställde sig intill dig och tittade på dig. Flickan tog ett koltbarn som hon haft bärande på ryggen och satte det på ditt bröst. Barnet tittade intresserat på dig och stack fingrarna i din mun – jag såg att det fanns träck på dem. När flickan fått händerna fria tog hon och knöt upp de blåa banden och böjde sig ner och flätade in dem i ditt tjocka hår: hon lindade ändarna om sega rötter som kröp ur marken och knöt till. Ditt huvud böjdes bakåt och nu hade du dina ögon öppnade, de var vidgade. Pojkarna började trampa på dina händer. Men de var barfota och de gjorde ingen skada. Jag såg att deras jordiga fötter var alldeles för mjuka trots hårda, sträva hälar. Då tog jag av mig mina stålskodda kängor och gav dem.”

Det är Anna som berättar. Anna är medicinare och judinna och används som läkare i ett förintelseläger. Det Du som hon drömmer om är SS-läkare. Helga, som kanske är de drömda barnens mor, lever något decennium senare som flykting i Buenos Aires.

Christina Bergil läser ur sin nyutkomna roman Den jag var innan (W&W). Jack Vallinder spelar på stråkgitarr långsam drone.
Kl: 20-21 på Makeriet!

Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/vackert-och-fruktansvart_4567835.svd

Kristianstadsbladet: http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100416/KULTUR/704169965/1012/events

>VÅRBASAR PÅ SÖNDAG!

>

Sön 2/5 12:00-18:00

Makeriet och Tjallamalla Malmö anordnar vårbasar! Kom och rota bland gamla och nya kläder, smycken och skor. Drick en öl eller en kopp kaffe och ta en kaka. Lyssna på vad vår dj har att erbjuda. Häng utanför och bara ta det lugnt. Vi ses!

>IDAG: Uwaga Praga! Filmvisning: "Rezerwat" samt föreläsning med Stefan Ingvarsson

>

Uwaga Praga!

Hej Lampa! är tillbaka på Makeriet och riktar den här gången blickarna mot en lite förbisedd del av Warszawa – Praga! Just nu är det på östra sidan floden det händer när det gäller konst, musik och klubbliv. Tillbringa en eftermiddag med oss och följ med till Warszawas mest spännande delar.

Hjärtligt välkomna!

16.00 – Föredrag av Stefan Ingvarsson, översättare och kulturskribent

Extra! Med anledning av den polska tragedin kommer föredraget inledas med en kort frågestund om situationen i Polen

Praga är stadshalvan som överlevde kriget med sina arbetarkvarter och dolda pärlor. Efter decennier av förfall och dåligt rykte är det kanske den intressantaste delen av Warszawa i dag. Hit kommer tusentals nyanlända invånare varje år och hit söker sig stadens kreativa ungdomar på jakt efter gamla industrilokaler. För att se det som kommer att göra Warszawa riktigt intressant om tio år får man ta sig över floden!

17.20 – Film: Rezerwat

Regissör: Łukasz Palkowski, Polen 2008, 100 min, polska/engelsk text. Skådespelare: Marcin Kwaśny, Sonia Bohosiewicz och Grzegorz Palkowski m.fl.

Rezerwat som har skördat stora framgångar i Polen är på väg att bli en kultfilm. Det är tillika debutfilmen för den oskolade regissören Łukasz Palkowski. Rezerwat handlar om de skamfilade kvarteren Praga i Warszawa vilka just nu genomgår en stor förändring och gentrifiering. Precis som Knivsöder en gång blev Hippsöder så håller Praga på att bli en trendig stadsdel fylld av konstnärlig utveckling.

Handling:
Fotografen Marcin bryter med sin flickvän och med sitt invanda liv. Han flyttar till Warszawas bohemiska stadsdel Praga och bosätter sig i ett ruckel. Husets ägare vill inte ta ut hyra men beställer fotografier av Marcin. Bilderna ska visa egendomens bedrövliga skick, men det blir mer än ett jobb. Marcin upptäcker en främmande och fascinerade värld i sitt nya grannskap och i människorna han möter. Främst upptas Marcin av den häftiga frisörskan Hanka B, tyvärr har hon en kriminell sambo. En annan bekantskap är en sympatisk och fotointresserad kille som närmar sig Marcin genom att krossa hans rutor och stjäla hans kamera. Händelserna regnar tätt och dråpligt medan de eviga frågorna om lojalitet ger berättelsen stadga. Filmen andas humor och värme och regissören Łukasz Palkowski tar med publiken på en resa i ett Warszawa som fanns före kriget, och som ligger på Wisłas högra strand, men som inte existerar i resehandböckerna.


Hej Lampa! (Gabriel Stille och Tomas Gustavsson) är en grupp som verkar för arrangemang med polsk kultur i Malmö och svensk kultur i Warszawa.

Programmet arrangeras med stöd av Polska institutet i Stockholm och Folkuniversitet. Inträdet är gratis, men kräver medlemskap i Makeriet (50 kr, gäller för alla aktiviteter i ett år, kan lösas på plats.)

>10/4 Michel Ducourneau "Mother, Will It Live?"

>10/4-1/5

Vernissage Lördagen den 10 April mellan 18-21

Med klassiska teman som makt, kärlek, hat, skönhet och våld tecknar Michel finstilta och känslomässiga porträtt av världen i och omkring honom.

Utställningen består främst av teckningar men även även av installationer som utgår från textur och illusion.

Kontrasten mellan de olika teknikerna vittnar om en ständig kamp mellan harmoni och kaos och resulterar inte sällan i en oroväckande spänning mellan de båda.

På ett lekfullt sätt hanterar Michel mörkare motiv och utforskar det absurda och förvrängda.

Michel Ducourneau bor och arbetar i Malmö och har publicerat teckningar i ett flertal tidningar där ibland svenska “Blood”, spanska “Rojo” och ryska “Moloko plus”.

Länk:

www.michelducourneau.blogspot.com

VÄLKOMNA!

______________________________________

Öppettider :

Torsdagar: 17-20

Lördagar och Söndagar 13-17