Lör 30/10 kl. 19-22DISKOAKADEMIN
Jakten på den kosmiska vinylen

Den Malmö-baserade bloggen Diskoakademin tar sig formen av en guerilla-skivbutik under en kväll hos Makeriet.

Diskoakademin startades för snart två år sedan i form av en blogg och en back skivor hos butiken Rundgång. I backen har man kunnat
hitta mer eller mindre udda fynd från diskons utkanter, prydda med Akademins officiella klistermärke av rekommendation.
Oftast har fokuset legat på att uppmärksamma de skivor som går oss obemärkt förbi, de stora kommersiella artisternas snedsteg in på
diskoteken under 80-talet, och de svenska avarterna som vi så skamset sopat under mattan.

Timmar av grävande på loppisar och i skivbutikers rea-backar
runtom i Sverige & Europa har resulterat i en diger kunskap om den unika skräpkulturen vid våra fötter.
Men denna kultur är också en pusselbit i en levande internationell scen, där vårt gemensamma musikarv ständigt revideras och filtreras genom diskons öron.
Det har inneburit en befrielse från musikjournalistikens trånga ramar att kunna dansa till Tomas Ledin, The Eagles & Boney M under en och samma kväll. För all musik är
egentligen disko, det beror bara på hur man spelar den.
Diskoakademin samlar all denna kunskap för omvärlden via informativa (men framförallt underhållande) innehållsförteckningar som medföljer varje skiva.

Under utställningen på Makeriet kommer dessa finnas till förfogande för den kunskapstörstande diskofilen i en installation som kommer efterlikna strukturen av en nätbutik. Alla skivor är givetvis till salu och kostar aldrig mer än hundra kronor. Akademins ständige sekreterare kommer vara närvarande för att i rollen som Diskjockey sluta cirkeln med hjälp av två skivspelare& en mixer.

Så börja Lördagskvällen med en sväng förbi Makeriet där du dricker en öl och har det trevligt till tonerna av kosmisk disko!

Varmtvälkomna!

Evenemanget sker i samarbete med folkuniversitetet

FREEDROP! INSAMLING AV VINTERJACKOR / YTTERKLÄDER!

>VIKTIGT!

Ons 27/10 kl. 18- 20

Den omtalade, kalla vintern närmar sig och för oss är temperaturen och årstiden ganska oväsentlig. För andra betyder kylan ett helvete.
Därför ordnar Freeshop Malmö och Makeriet en kväll för insamling av vinterjackor. Istället för att din vinterjacka hänger som reserv i garderoben kan den värma en själ i vinter.

Vi vet att det krävs mer än ett par jackor för att skapa ett rättvist Malmö. Det borde vara en självklarhet, att alla människor har ett hem och att alla har råd med värmande kläder. Men medan vi sparkar uppåt, för att komma dit, kan vi försöka göra vintern lite mindre smärtsam för vissa.

För genom att uppmärksamma de bostadslösa, Malmös fattigdom och vidriga bostadspolitik, får vi med fler i kampen till ett Solidariskt Malmö.

Kom till Makeriet och skänk din vinterjacka och bidra till ett lite medmänskligare Malmö.

Barnjackor/overaller är speciellt välkomna!

Jackorna ges till härbärgen i Malmö och till nyankomna flyktingar i samarbete med asylgruppen.

VARMT VÄLKOMNA! ♥

Freeshop Malmö & Makeriet

VERNISSAGE LÖRDAG 9/10!

>

EVA BJÖRKSTRAND, PUDELNS KÄRNA, 9-30 oktober


Vernissage 9 oktober kl. 18-21


Dj: Mr Kosa

I Eva Björkstrands utställning Pudelns Kärna på Makeriet med vernissage 9 oktober visar hon serier och screentryck.


Eva Björkstrand utforskar i sitt arbete gränslandet mellan fiktion och verklighet. Hon tar avstamp i ett självbiografiskt berättande med surrealistiska eller absurda inslag. Som huvudkaraktär i hennes motivvärld syns oftast hennes alter ego. I den screentryckta serietidningen Konsthögskoleodyssé följer vi henne under en helt vanlig skoldag och i serien Two Dogs tar två hundar död på sina författarambitioner genom att sätta eld på en skrivmaskin. Hot, hopp och eskapism med en dos av humor är bärande teman i hennes bilder.


“Tanken på reproduktion är central då jag väljer hur jag ska visa mina verk. Genom reproduktionen kan jag finna det grafiska uttryck som jag eftersträvar och jag arbetar medvetet med jämna ytor, balansen mellan svart och vit färg. Jag utgår alltid från mina teckningar, scannar in mitt arbete och går vidare med bilden därifrån. Jag tycker oftast att de blir mer intressanta när de forslats genom kablar och vidare ut i någon form av reproduktion. Det ger en extra dimension eller en bekräftelse på att de verkligen finns. Det ligger en magi i att överföra bilden till ett digitalt format, jag ser en energi i den digitala och reproducerade bilden som ett original kan hålla tillbaka.”


Eva Björkstrand är född 1975 och är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och Det Kongelige Kunstakademiet i Köpenhamn. Hon kommer till våren ut med sin andra bok Lokal Dimma på Kolik förlag. Hon medverkar i serietidskriften Galago och har bland annat medverkat i grupputställningar på Millesgården och Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn.


Länk till sidan tsnoK där serien Konsthögskoleodyssé finns att läsa:


DEFEKT 1-2 OKT

> Malin Mathiassons bilder:Defekt på Makeriet – 1-2 Oktober

Vernissage fredagen den 1/10 18-21


Defekt är en förstudie till den kommande långfilmen Hjulet snurrar men hamstern är död av Maciej Kalymon. Utställningen syftar till att utforska våra västerländska samhällsnormer, vad vi tycker är normalt, beundransvärt eller förkastligt i samhället. Utställningen bearbetar ämnen som utanförskap, funktionshinder och människans jakt på fullkomlighet. Makeriet kommer att fyllas av filmer, teckningar, delar av manus, ljus, ljud och scenografi för att skapa en helhetlig upplevelse under dessa två dagar.

Vi uppmanar åskådarna att komma med nya infallsvinklar och synpunkter som kan vara till hjälp till den kommande filmen.

Maciej har också samarbetat med Thea Davidsson, Nils Rutqvist, Ulf Davidson, Johannes Ferm Winkler, Camilla Malmberg, Michael Cavanagh.
Ljud av Erik Levander och Thomas Ekelund.

Maciej Kalymon har bland annat skrivit manus och regisserat de prisbelönta kortfilmerna Container, Pressure och One of Us is Gonna Die Young i novellfilmssatsningen. Han skrev också manus till filmen Den Andra Sidan som vann pris för bästa novellfilm på Göteborgs filmfestival 2003. Han har arbetat med TV i Sverige och USA under flera år samt skrivit och regisserat för Sveriges Radio. Hans senaste kortfilm Allt Jag vill har under 2009 distribuerats av Folketsbio.

Se också:
www.imperiumfilm.com

TRAILER: http://vimeo.com/15254399

Varmt välkomna!