Måste carpa av Lisa Ewald – releasefest och utställning

Malmörelease för Lisas nya bok nu på Fredag 18-22!
Utställning med originalteckningar från boken! Utställningen hänger kvar hela helgen, öppet lördag & söndag 13-16.

Om boken: Carpe diem är en uttjatad klyscha men carpa måste man tydligen ändå. För det är ju så att när som helst kan allt ta slut. Lisa Ewalds andra bok Måste carpa är en självförtroendeinjektion till de som undrar vad fan det spelar för roll med en slimmad kropp och istället efterfrågar en strimma hopp. Ett bus med waldorfflöjtar och svaret du vill ge när någon frågar vad du gör. Måste carpa fungerar lika bra som en skrytig coffeetablebok som en manual i de djupaste existentiella frågorna. Dom säger att det bara är en bok men det är en helt ny värld. Lisa Ewald debuterade 2013 med satirseriealbumet Allt kommer bli bra. Äntligen kommer uppföljaren Måste carpa, ett album som är till lika stora delar en skissbok, färgsprakande konst, politisk vrede, och en skrattfest för hela familjen.

Om utställningen: Ibland är det skönt med begränsningar när det kommer till att skapa. För nått år sen hittade Lisa en avlång gammal telefonbok på loppis, och har i den nu nästan fyllt varenda sida med en teckning föreställande en person med en text till. Lisas egna favoriter av dessa teckningar kommer att ställas ut på Makeriets väggar.

Kom och drick vin om du vill och köp en billig bok eller en dyr originalteckning. 🙂
Välkomna!

Stina Johnson – Klart till halvklart III

Foto: Jacob Lind

 

Utställningen pågår och skapas mellan 16-28 maj.

VERNISSAGE 26/5 kl 18-22
med framträdande av Steso Songs

 

Stina Johnson ältar vidare, blir aldrig klar. Det är inte meningen heller.

I tredje delen av vad som kommit att bli en utställningssvit, söker Stina vidare efter en utställningsform som passar henne. Det finns ingen avsikt att utställningen ska vara klar när den öppnar. Den målas, hängs och kanske sys vidare.

Motiven går igen från de tidigare utställningarna: sjön Stora Älten, de folktomma landskapen, kalheten, och människornas spår. Det spirar inte. Det är inte sommar, inga löv. Inga människor är med nu heller. Men ändå en ensamhet som river.

Stina Johnson kommer att finnas på plats och arbeta under hela utställningen. Kanske för att hon inte har någon ateljé som hon kan öppna upp. Kanske för att hon vill lajva att hon är konstnär på heltid, och prova på det livet lite. Kanske för att det är en utställningsform som passar henne.

Hon blir själv skraj av att tänka tanken att gå på en utställning där konstnären är på plats och arbetar, och gärna vill prata lite och kanske gå ut och ta en cigg tillsammans. Men Stina säger att det kommer vara lite som att hon gör en Marina Abramović fast helt tvärt om. Det ska bara vara trevligt. Stina kanske går runt, kanske råkar gå på en målning. Om någon spiller lite vin så gör det inget, det är bara att torka av, måla på. Det kanske kommer vara lite kaffe som står på, och lite go musik.

Konst uppstår inte ur ett vakuum, och i den här öppna utställningsformen blir arbetet och Stina själv en del av helheten. Och till skillnad från Marina Abramowićs självspäkande projekt, som kritiker ibland betvivlat genomförbarheten på, så tvivlar ingen på att Stina Johnson kommer klara av det här.

Stina Johnson föddes i Karlskrona 1980, men är sedan drygt 10 år tillbaka bosatt i Malmö.

Verken är gjorda i blandteknik: Olja, krita, tusch, akvarell och textil.

Första delen och andra delen av Klart till halvklart visades på Galleri Journal i Malmö våren 2015 och på Makeriet 2016.