Stina Johnson – Klart till halvklart III

Foto: Jacob Lind

 

Utställningen pågår och skapas mellan 16-28 maj.

VERNISSAGE 26/5 kl 18-22
med framträdande av Steso Songs

 

Stina Johnson ältar vidare, blir aldrig klar. Det är inte meningen heller.

I tredje delen av vad som kommit att bli en utställningssvit, söker Stina vidare efter en utställningsform som passar henne. Det finns ingen avsikt att utställningen ska vara klar när den öppnar. Den målas, hängs och kanske sys vidare.

Motiven går igen från de tidigare utställningarna: sjön Stora Älten, de folktomma landskapen, kalheten, och människornas spår. Det spirar inte. Det är inte sommar, inga löv. Inga människor är med nu heller. Men ändå en ensamhet som river.

Stina Johnson kommer att finnas på plats och arbeta under hela utställningen. Kanske för att hon inte har någon ateljé som hon kan öppna upp. Kanske för att hon vill lajva att hon är konstnär på heltid, och prova på det livet lite. Kanske för att det är en utställningsform som passar henne.

Hon blir själv skraj av att tänka tanken att gå på en utställning där konstnären är på plats och arbetar, och gärna vill prata lite och kanske gå ut och ta en cigg tillsammans. Men Stina säger att det kommer vara lite som att hon gör en Marina Abramović fast helt tvärt om. Det ska bara vara trevligt. Stina kanske går runt, kanske råkar gå på en målning. Om någon spiller lite vin så gör det inget, det är bara att torka av, måla på. Det kanske kommer vara lite kaffe som står på, och lite go musik.

Konst uppstår inte ur ett vakuum, och i den här öppna utställningsformen blir arbetet och Stina själv en del av helheten. Och till skillnad från Marina Abramowićs självspäkande projekt, som kritiker ibland betvivlat genomförbarheten på, så tvivlar ingen på att Stina Johnson kommer klara av det här.

Stina Johnson föddes i Karlskrona 1980, men är sedan drygt 10 år tillbaka bosatt i Malmö.

Verken är gjorda i blandteknik: Olja, krita, tusch, akvarell och textil.

Första delen och andra delen av Klart till halvklart visades på Galleri Journal i Malmö våren 2015 och på Makeriet 2016.