Josef Kubista

Josef Kubista bor i Malmö och arbetar som grafisk designer. Han har tidigare haft utställningen It´s Alive som visats både i Malmö och Stockholm. I fotoutställningen The Tallahatchie bridge visar han bilder från en resa i den amerikanska södern. Under resan söker han efter platsen som omnämns i Bobbie Gentrys låt Ode to Billie Joe från 1967 och hittar en mystisk, ödslig och egensinnig stämning som återfinns i fotografierna.

Han skriver själv om utställningen:

Ända sedan min bror gav mig ett kassettband med det danska bandet Sort Sol när jag var 15 år gammal har jag älskat låten Ode to Billie Joe som var med på den bandade skivan. Det var först några år senare som jag insåg att det faktiskt handlade om en cover-version av den amerikanska sångerskan Bobbie Gentry.

Bobbie Gentry hade en förstaplacering på Billboard-listan med låten 1967. En långsam, berättande låt om livet ute på landet i Mississippi under 60-talet. Familjen bor längst med The Tallahatchie River som korsas av The Tallahatchie Bridge. Något
kusligt händer vid floden och bron. Det misstänks att någon har hoppat från bron. Att någon t.o.m. har tagit livet av sig genom att hoppa från bron. De olika historier och teorier om vad som hände på The Tallahatchie Bridge vävs samman men vi får aldrig reda på vem som hoppade i vattnet.

Bobbie Gentry släpper några skivor till men försvinner från det offentliga ljuset i slutet av 70-talet. Idag vet ingen någonting om var hon lever eller vad hon gör.

För snart två år sen snubblade jag över en artikel från tidningen Life Magazine från 1967. Det är en tvåsidig intervju med den då 22-åriga Bobbie Gentry. Ode to Billie Joe toppar listorna och vi får möta henne i hennes hemtrakter kring The Tallahatchie River. I slutet av intervjun passerar de en bro i nordvästra Mississippi. Bobbie Gentry pekar på bron och säger att precis en sådan bro är det i låten.

Hösten 2011, drygt 20 efter att jag hade fått kassettbandet med Sort Sol, åkte jag till USA och Mississippi för att hitta den här bron. På Makeriet i Malmö kommer jag ställa ut några fotografier tagna i samband med sökandet efter The Tallahatchie Bridge.

Mer information:
josefkubista.com

foton från vernissaget: