Amanda Monceau

AMANDA MONCEAU PÅ MAKERIET
8/3 – 10/3 2013

Amanda Monceaus verk syftar till att visa människan som osynliggörs bakom strukturen flicka och är en kommentar till de förnedrande föreställningar som upprätthålls genom passivitet.

Under kulturhuvudstadsåret i Stockholm 1998 ställde konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström ut 92 kalsonger som bar spår av avföring. Kalsongerna var försedda med namn på de män som avrättats i Texas mellan åren 1982 och 1995. När en människa dör, töms tarmarna.

2012 skriver bloggaren Hanna Persson om att vara elva år och använda stringtrosor och det tabubelagda faktum att också en människa som lever och är flicka tömmer tarmarna.

Amanda Monceau tar tag i bilderna som varit och för dem vidare. Hon placerar med sitt verk betraktaren i det utrymme som uppstår mellan det som enbart är tillåtet för privata ögon och det som ska finnas tillgängligt för en yttre manlig blick.

Amanda Monceau arbetar främst med video i sitt konstnärskap och behandlar ofta ämnen som feminism och utanförskap. Utställningen på Makeriet innefattar video och installation.