Evelina Zachrison

PLIKT OCH ELÄNDE

16/5 – 15/6

Plikt och elände är en utställning som utgår från en sliten broderad bonad på väggen i den gamla statarlängan i Torup utanför Malmö. Det står inte ‘Hem ljuva hem’ på den, utan det står ‘Plikt och elände’. Statarnas dagar och liv utgjordes av hårt arbete och slit för gårdsherrarnas profit. Hunger, vägglöss, kyla, leriga åkrar och gammalt tidningspapper i skorna. Hela tiden med hoppet om ett drägligare liv på nästa gård, men på nästa gård väntade samma plikt och elände.

Evelina Z P har hämtat tankar och inspiration bland annat från Moa MartinssonsKvinnor och äppelträd, en historia om livets vedermödor, om att födas med det kortaste strået och att alltid behöva arbeta. Detta eviga arbete som ska utföras för någon annans vinning. Hur dessa historier genom historien fram till idag måste berättas. Men det handlar också om livet och hoppet, och om att det finns något som kan väga upp hur hårt det kapitalistiska samhället trycker ner oss. Att det går att krossa allt och skapa något nytt.

Evelina Z P (f. 1985) läser grafik på Östra Grevie Folkhögskola. Hon har på Makeriet drömt om ett klasslöst samhälle och skapat en egen väggbonad, samt verk i collografi, collage, screentryck och träsnitt.